Goedemiddag

Laatste 5 updates:

ONLINE DONEREN
Vrijdag, 3. Juli 2020

MILJOENEN VOLGEN GEEN CORONANIEUWS MEER.

Bron: Newcom | RTL-Nieuws | ANP

Steeds meer mensen sluiten zich af voor informatie over het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling van Newcom onder ruim 3000 mensen. Miljoenen Nederlanders volgen het nieuws niet, en houden zich minder goed aan de regels.

20 procent van de Nederlanders is volgens het onderzoek zo'n 'coronablocker'. Dat zijn bijna 3 miljoen mensen. Twee maanden geleden was dat nog 14 procent. Vooral jonge mensen sluiten zich af voor het coronanieuws.

Niet gelukkig als je er de hele tijd over nadenkt

Dat mensen coronanieuws mijden is op zich niet negatief, zegt Lars Tummers, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. "Je wordt er niet gelukkig van als je de hele dag bijhoudt hoeveel doden er zijn en de hele tijd nadenkt over het coronavirus. Het is beter voor je gemoedsrust als je gaat sporten of met een hobby bezig bent."

Maar ook het draagvlak voor de maatregelen neemt af, volgens het Newcom-onderzoek. 8 procent van de ondervraagden zegt zich niet aan de regels te houden, in april was dat nog 5 procent.

Het overgrote deel houdt zich wel aan de maatregelen: 72 procent zegt de regels zelfs 'heel goed' na te leven, dat was in april nog 83 procent.

Die afname is ook logisch, zegt Tummers: "Het aantal zieken en doden is heel laag geworden, de eerste golf is echt voorbij. Daardoor neemt de angst van mensen ook af. Ze zijn minder bang om ziek te worden of om het virus over te dragen aan hun dierbaren. Daardoor neemt de steun voor de maatregelen ook af. Bovendien: als je het nieuws over corona niet volgt, weet je ook minder goed wat de regels überhaupt zijn."

Sociale druk is belangrijk

Tummers: "Helemaal rationeel is dat niet, we moeten wel onthouden dat het virus er nog steeds is. Als de angst voor het virus weer toeneemt, zoals je nu in de Verenigde Staten ziet, dan gaan mensen zich weer veel meer aan de regels houden."

Om de steun voor de maatregelen in stand te houden, speelt de sociale norm een belangrijke rol, zegt de hoogleraar. "De overheid kan bijvoorbeeld communiceren dat het overgrote deel van de mensen zich wél aan de maatregelen houdt."

Tummers: "Mensen zijn sociale wezens, die volgen graag wat anderen doen. Je ziet dat ook terug in de termen die de overheid gebruikt. Dat gaat veel over: we doen dit samen, en we hebben dit samen bereikt."

Als een boemerang

Het werkt ook beter om positief te communiceren, zegt Tummers. "Als een leider het goede voorbeeld geeft, dan gaan mensen zich daar ook naar gedragen."

"Maar die sociale norm kan ook als een boemerang terugkomen," vervolgt Tummers. "Als je zelf de regels goed volgt, maar je ziet dat anderen dat niet doen, dan pas je je gedrag daaraan aan. Mensen zijn heel erg bezig met wat anderen doen, je wilt niet als enige afwijken van de groep."

► Tweede Golf komt!

DEEL DIT ARTIKEL VIA SOCIAL MEDIA: