Goedenacht

Laatste 5 updates:

ONLINE DONEREN
Vrijdag, 10. Juli 2020

ZIEKENHUISZORG STEEDS VAKER AAN HUIS

Bron: Gezondheid & co | ANP MediaWatch

Het Antonius ziekenhuis in Sneek verplaatst net als andere ziekenhuizen steeds meer zorg naar thuis. COPD-patiënt Rob Kroon (63) uit Joure hoeft sinds kort niet meer voor controles naar Sneek.

‘De minste of geringste afwijking valt meteen op”, legt Rob Kroon (63) uit. Hij wordt omgeven door apparatuur die zijn bloeddruk meet, het zuurstofgehalte in zijn bloed en zijn gewicht. ,,Gisteren kreeg ik nog een waarschuwing, mijn bloeddruk was veel te hoog. De longassistente belde meteen, ik moest een afspraak met de huisarts maken. Anders was dat ook wel aan het licht gekomen, maar dan pas over twee maanden bij de controle bij de longarts.”

Ziekenhuiszorg

Ruim een jaar geleden is het Sneker ziekenhuis Antonius begonnen met de eerste proeven met het verschuiven van ziekenhuiszorg naar huis. Inmiddels is bij vier patiëntgroepen een deel van de zorg naar thuis verplaatst. Naast de pas begonnen COPD-zorg (longziekte) zijn dat oncologische zorg (kanker), ziekte van Parkinson en wondzorg. Binnenkort komt daar chronisch hartfalen bij. ,,We staan eigenlijk nog maar aan het begin”, zegt bestuurslid Sandra Timmermans. We hebben een werklijst van negentien patiëntgroepen, waarbij de zorg misschien deels naar thuis verplaatst kan worden.”

Het kan gaan om controle en metingen, maar ook om dagbehandelingen waarvoor verpleegkundigen aan huis komen, geeft Timmermans aan. Dit gebeurt altijd in overleg met de patiënt. ,,De zorg moet veilig en verantwoord verleend kunnen worden.

Chemokuur

Bij bijvoorbeeld een chemokuur doen we zo’n behandeling eerst twee, drie keer in het ziekenhuis. Dan kijken we goed mee of dit veilig en comfortabel voor de patiënt is.”

Veiliger

Alle ziekenhuizen zoeken momenteel uit hoe ze een deel van de zorg naar thuis kunnen verplaatsen. Dit voorkomt onnodige ritjes naar het ziekenhuis. ,,Maar er zijn meer redenen. Een ziekenhuis is een plek waar zieke patiënten zijn, er is infectiegevaar.

De lijn is: houd patiënten zo kort mogelijk in het ziekenhuis, dat is beter voor ze.” De thuiscontrole scheelt een hoop heen en weer gereis, vindt Kroon. De Jouster is chronisch COPD-patiënt, mede door een versleten rug en versleten knieën raakte hij er ruim drie jaar geleden zijn baan als buitendienstmonteur door kwijt. ,,Ik bouwde wereldwijd machines op, maakte lange dagen, dat lukt allemaal niet meer. Als ik 100 meter loop, ben ik kapot.”

Controle

Voorheen kwam Kroon een keer of vier, vijf per jaar voor controle bij de longarts en nog eens twee à drie keer bij plotselinge klachten tussendoor.

Het nieuwe systeem bevalt hem beter, ook al moet hij dagelijks zijn gewicht, zuurstof en bloeddruk meten. ,,Voor een groot deel gaat dat automatisch. Het maakt je veel bewuster.

Bloeddruk en gewicht, daar keek ik anders niet naar. Nu word je met je neus op de feiten gedrukt.”

De coronacrisis heeft voor een versnelling van zorg op afstand gezorgd, signaleert Timmermans. Ineens slaagde zo’n beetje elke collega erin met behulp van technologie, zoals videobellen, apps, slimme horloges en telefoon, zorg te verlenen. ,,Een hoop koudwatervrees is weggenomen.

We zetten hier al op in, maar dat heeft een enorme boost gegeven”, zegt Timmermans, die zich realiseert dat er door de coronacrisis nog een stuwmeer aan uitgestelde behandelingen ligt. ,,Dat en de anderhalve- metersamenleving maken het leveren van zorg op afstand alleen maar urgenter. Al kan natuurlijk niet alles op afstand.”

► Oncologische zorg thuis, thuistoediening medicijnen:

DEEL DIT ARTIKEL VIA SOCIAL MEDIA: