HELFT NEDERLANDERS NOG NIET GEREGISTREERD IN HET DONORREGISTER: 7 REDENEN
Bron: CBS | Zorg.nu | ANP
De nieuwe donorwet in gaat op 1 juli in. Wie niet laat vastleggen bij het Donorregister of hij of zij organen wil doneren of niet, wordt straks automatisch orgaandonor. Toch heeft bijna de helft van de Nederlanders zijn keuze nog niet geregistreerd blijkt uit CBS cijfers. EenVandaag peilde waarom mensen geen keuze maken. Lees hier de 7 belangrijkste redenen.
①Uitstellen, geen tijd
Een kwart (24%) heeft de keuze simpelweg uitgesteld. Zij willen er wel tijd voor maken, maar het komt er niet van. Sommigen hebben zich wel voorgenomen om zich voor 1 juli te registreren. 'Ik was het eigenlijk vergeten. Je hoort er niet zoveel over. Ik ga het nog snel doen deze week', zegt een deelnemer.
②Twijfel over keuze
Veel mensen twijfelen nog over hun keuze (23%), of weten nog niet of ze hun organen ter beschikking willen stellen (21%). Voor hen is het belangrijk dat de voorlichtingscampagne die door de coronacrisis is opgeschort in het najaar weer verder gaat.
③Te moeilijke beslissing
Eén op de zes (19%) vindt het een hele moeilijke beslissing waar ze liever niet over nadenken. 'Ik durf niet zo goed bij mijn eigen dood stil te staan', zegt een ondervraagde.
Eén op de zeven (15%) wil de keuze daarom niet zelf maken en heeft liever dat hun nabestaanden beslissen.
④Angst voor wat artsen doen
Ook spelen onzekerheid en angst een rol: wat maken artsen eigenlijk voor keuzes bij orgaandonatie? Mensen vinden het onduidelijk wat er precies met de organen gebeurt en wanneer (13%). Of ze zijn ten onrechte bang dat artsen hen eerder opgeven wanneer zij geregistreerd zijn als donor (13%). Iemand schrijft: 'Ik ben bang dat je nog niet helemaal dood bent als ze wat uit je lichaam halen'. Een ander: 'Artsen hebben er belang bij dat er organen beschikbaar komen.'
⑤Weerstand tegen nieuwe wet
Voor veel deelnemers is weerstand tegen de nieuwe donorwet een reden om zich niet te registreren. Zij vinden het niet kunnen dat de overheid een keuze voor je maakt. 'Ik ben tegen deze bemoeienis van onze regering. Het is mijn lijf en daar heeft niemand wat mee te maken.' Voor sommigen is de nieuwe wet zelfs een reden om zich uit te schrijven: 'Ik was sinds 1970 orgaandonor. Maar nu heb ik me uitgeschreven.'
⑥Geen bezwaar
Een deel van de ondervraagden heeft een simpele praktische reden om zich niet in te schrijven bij het Donorregister. Eén op de vijf (21%) wil best zijn organen doneren en vindt het wel makkelijk om gewoon te wachten tot ze automatisch met 'geen bezwaar' in het Donorregister komen: 'Ik heb geen bezwaar. Nou, dan hoef ik lekker niets te doen.'
⑦Organen ongeschikt en andere misverstanden
Met name ouderen denken dat hun organen na een lang leven niet meer geschikt zijn voor transplantatie (7%). Dit hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Een oudere schrijft: 'Ik ben bijna 80 jaar maar wel kerngezond. Toch heb ik het idee dat mijn organen niet meer geschikt zijn op mijn leeftijd.' Een kleine groep wil zijn organen niet ter beschikking stellen en denkt ten onrechte dat dat ook niet gebeurt als ze zich registreren (8%). 'Dan is het automatisch een 'nee', toch?', vraagt iemand zich af. Dat werkt inderdaad zo onder de oude wet, maar onder de nieuwe wet krijgen ze toch het etiket 'geen bezwaar'.
Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden van van 19 tot 25 juni 2020. Aan het onderzoek deden 24.955 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.