Raming zorgpremie kabinet onbetrouwbaar
Gisteren maakte het kabinet de raming voor de zorgpremie van 2015 officieel bekend. Volgens deze raming zal de premie voor het basispakket zorgverzekering volgend jaar met zo’n 113 euro op jaarbasis stijgen.
Gisteren maakte het kabinet de raming voor de zorgpremie van 2015 officieel bekend. Volgens deze raming zal de premie voor het basispakket zorgverzekering volgend jaar met zo’n 113 euro op jaarbasis stijgen.
Schippers en Van Rijn geven in de Begroting VWS hun visie op de toekomst van de zorg. E-health, technologie en innovatie zijn speerpunten. Zij willen bovendien dat patiënten binnen 5 jaar online hun dossier kunnen inzien.
Zit je te wachten op een operatie of ben je noodgedwongen uitgeweken naar het buitenland?
Jonge mensen tussen de 18 en 50 jaar die een beroerte hebben gehad, zijn in de jaren erna tot negen keer vaker werkloos dan leeftijdsgenoten. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc.
Nieuwsuur berichtte gisteren over het voortbestaan van de terminale thuiszorg. Zzp'ers zijn daarvoor cruciaal, maar volgens de wet niet toegestaan. De Belastingdienst heeft dit jaar ineens een lange periode van gedogen doorbroken en treedt op.
Het objectieve verdeelmodel voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet onder de loep worden genomen. Gemeenten die in het verleden veel aan preventie hebben gedaan, worden door het nieuwe verdeelmodel onevenredig gestraft.
Kleine goede doelen hebben het moeilijk. Vergeleken met grote en middelgrote goede doelen, gingen de inkomsten van kleinere instellingen vorig jaar achteruit. Dat blijkt uit het jaarlijkse Goede Doelen Rapport van brancheorganisatie VFI.
Slechts één op de tien vrouwelijke kankerpatiënten onder de veertig krijgt informatie over mogelijkheden om de vruchtbaarheid te behouden. Veel te weinig, vindt promovenda Lobke Bastings van het Radboudumc.
Gemeenten zijn een belangrijke kracht als het gaat om het registreren van nieuwe donoren en dat die taak pakken ze veelal voortvarend op. Ook dit jaar weer rekent de Nederlandse Transplantatie Stichting op hulp van de lokale overheid.
De achtjarige Wesley Hoenderdos kan door een hersenverlamming niet zelfstandig lopen. De blijdschap is groot als hij dankzij een gemotoriseerde loopmachine zijn benen wel kan gebruiken.
Mensen die zijn overgestapt op elektronische sigaretten om te stoppen met roken, worden uiteindelijk nóg afhankelijker van nicotine. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat e-sigaretten stoppen met roken helemaal niet eenvoudiger maken.
De Rekenkamers van Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben grote zorgen over de financiële en inhoudelijke haalbaarheid van de decentralisatie jeugdzorg in de drie gemeenten.
Als de meeste mensen slapen, gaat de zorg voor onze cliënten door. Vanuit de zorgcentrale in Drachten wordt ’s nachts gewaakt over zo’n 1100 cliënten in heel Friesland.
De ECB bracht gisteren het nieuwe biljet van 10 euro in omloop. De nieuwe biljetten zijn beter beveiligd dan de huidige briefjes. Het biljet gaat langer mee en is voor blinde en slechtziende mensen beter te herkennen. [+VIDEO]
Deze week is het de Week tegen Pester. Deze staat in het teken van pesten op scholen en kinderen onderling. Korrelatie wil graag ook aandacht vragen voor pesten onder volwassenen, en het effect van pesten op de lange termijn.
In Nederland is veel meer aandacht nodig voor een groeiende groep jonge mensen, die aan dementie lijdt. Circa een kwart miljoen mensen lijdt aan dementie.
De staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) houden nauwlettend in het oog of gemeenten op schema zijn bij de decentralisatie van de jeugdzorg.
Ook ANBO maakt zich zorgen over de kwaliteit van zorg voor veelal terminale patiënten, die in de laatste fase van hun leven thuis verzorgd willen worden. Nieuwsuur meldde deze week dat de thuiszorg voor stervenden in gevaar is.
Mensen in de sociale werkvoorziening (Wsw'ers) kunnen in praktijk nergens met hun klachten terecht, constateert waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren.
Veel jeugdzorginstellingen vrezen voor hun voortbestaan omdat ze maar geen duidelijkheid krijgen over het budget waar ze vanaf 2015 over kunnen beschikken.
Minister Schippers van Volksgezondheid is deze week voor een topbijeenkomst in Washington op het Witte Huis. Samen met onder anderen haar Amerikaanse, Britse en Indonesische collega's bespreekt ze twee dagen lang urgente kwesties.
De premie van de basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW gaat volgend jaar niet omhoog. Net als dit jaar betalen klanten 95 euro per maand.
De 'dry roasting'-methode om pinda's te bereiden komt vooral in het Westen voor, en zou kunnen verklaren waarom pinda-allergie daar vaker voorkomt.
Hoe lang wordt mijn medisch dossier bewaard?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag aan onze HN-informateur.
Onze dagelijkse afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Johan Willems
uit Tegelen.
Raming zorgpremie kabinet onbetrouwbaar.
bron: Persbericht/Zorgpremie.net. door: Ton van Vugt. Gisteren maakte het kabinet de raming voor de zorgpremie van 2015 officieel bekend. Volgens deze raming zal de premie voor het basispakket zorgverzekering volgend jaar met zo’n 113 euro op jaarbasis stijgen. De raming van het kabinet blijkt echter geen goede graadmeter voor de uiteindelijk vastgestelde zorgpremie. Vergelijkingssite Zorgpremie.net onderzocht de gegevens rondom de totstandkoming van de zorgpremie van de afgelopen vijf jaar. Hieruit blijkt dat de zorgpremie van verzekeraar DSW, die traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de premie bekendmaakt, een betere graadmeter is. Raming kabinet wijkt gemiddeld 4,5% af. Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag de voorspelling van de gemiddelde zorgpremie voor het komende jaar bekend. De afgelopen vijf jaar week de raming gemiddeld 4,5% af van de daadwerkelijke zorgpremie van het betreffende jaar. Vorig jaar zat de raming voor 2014, met 128 euro verschil, zelfs 11,7% naast de uiteindelijke nominale zorgpremie. Zorgpremie DSW blijft toch gelijk. Zorgverzekeraar DSW maakte vandaag wederom als eerste zorgverzekeraar de premie voor het komende jaar bekend. De premie van deze zorgverzekeraar blijft in 2015 echter gelijk, in tegenstelling tot de raming van het kabinet. Net als in 2014 komt de premie uit op 1140 euro per jaar. De premie van DSW valt voor het derde jaar op rij lager uit dan de raming van het kabinet. De zorgverzekeraar verwacht dat de landelijke kosten in 2015 lager zullen zijn dan door het ministerie van Volksgezondheid is begroot. Premie DSW is betere graadmeter. Uit de gegevens van de afgelopen vijf jaar blijkt ook dat de jaarlijkse premie van zorgverzekeraar DSW een veel betere voorspelling is voor de nominale zorgpremie van het komende jaar. De zorgpremie van DSW week de afgelopen vijf jaar gemiddeld maar 1,5% af van de uiteindelijke nominale premie van het betreffende jaar. DSW verwacht problemen. Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW geeft aan in 2015 veel problemen in de zorg te verwachten. Volgens hem had het kabinet de hervormingen in de zorg nooit mogen doorvoeren. “De prestatiebeschrijvingen voor de zorg die overgeheveld wordt naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) en nu voor rekening van de zorgverzekeraar komt zijn erg vaag en daardoor zeer fraudegevoelig”, aldus Oomen. Bij de bekendmaking van de zorgpremie voor 2015 geeft de verzekeraar aan geen rekening gehouden te hebben met het hierdoor te verwachten verlies. De gehele analyse, inclusief de gegevens van de afgelopen vijf jaar, staan op http://www.zorgpremie.net/home/zorgpremie-2015-raming-kabinet-onbetrouwbaar |