Flinke opmars chronische ziekten
Een derde van de Nederlanders lijdt aan een chronische ziekte, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het percentage is in acht jaar gestegen met 17 procent.
Een derde van de Nederlanders lijdt aan een chronische ziekte, blijkt uit cijfers van het RIVM. Het percentage is in acht jaar gestegen met 17 procent.
De kosten van het persoonsgebonden budget (pgb) voor de langdurige zorg zijn in 2012 niet gestegen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport.
Het aantal mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) is in 2012 gedaald, maar de gemiddelde kosten per persoon zijn sterk gestegen. Daarmee zijn de totale kosten voor de pgb's gelijk gebleven.
De kans is groot dat de zorgpremie in 2015 omhoog gaat. Dat komt omdat onder meer de lijfgebonden zorg van de AWBZ overgaat naar de Zorgverzekeringswet.
VFI brancheorganisatie van goede doelen presenteert vanaf vandaag de geheel vernieuwde website www.goededoelen.nl. Hiermee krijgt het publiek de beschikking over feiten, cijfers en ins en outs van goede doelen.
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, onderzoekt waar burgers tegenaan lopen als het gaat om (het vooraf) inzicht krijgen in de kosten van specialistische zorg.
Chronisch zieken voelen zich belemmerd bij de overstap van zorgverzekeraar. 78.2% van de chronisch zieken heeft nog nooit van zorgverzekering gewisseld.
Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk PIP, kunnen mogelijk een schadevergoeding krijgen. Dat bepaalde een Franse rechter.
Staatssecretaris Martin van Rijn is niet blij met de bureaus Jeugdzorg. Die wekken volgens hem onnodig onrust door te dreigen met een collectief ontslag van alle 10.000 medewerkers.
De hersenen veranderen door een dwangstoornis, denken onderzoekers van het VU medisch centrum.
Patiënten van medisch specialisten die te maken krijgen met vervelende verrassingen op hun ziekenhuisrekening kunnen vanaf donderdag hun klachten kwijt bij een speciaal meldpunt.
Nieuw onderzoek toont aan dat een paar kopjes koffie de nachtrust verstoren, zelfs als je ze zes uur voordat je gaat slapen drinkt.
Afgestudeerden aan de opleiding Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente vormen voortaan een nieuwe medische beroepsgroep.
Het Nivel presenteert komende maandag het lang verwachte derde rapport over zorggerelateerde schade bij patiënten van ziekenhuizen in 2012.
Ex-neuroloog Ernst Jansen moet hebben geweten dat de diagnose alzheimer hoogstwaarschijnlijk niet klopte bij patiënt Ferry de Haan, maar toch vertelde hij dat niet.
Het standaard persoonlijk kilometerbudget (pkb) van Valyspashouders is voor 2014 vastgesteld op 600 km. Een verhoging van 150 km. Positief, al hadden de CG-Raad en Platform liever gezien dat het budget verhoogd was naar 750 kilometer, zoals dat tot 2012 het geval was. Het hoge pkb blijft net als dit jaar 2250 kilometer.
Bij ongeveer een kwart van de vrouwen met symptomen van een blaasontsteking, vindt een test geen bacteriën in de urine of blaas. Zo'n test zou dan ook niet altijd nodig zijn.
Hoe hoog Nederland ook in de rangorde van lijstjes staat, de afgelopen zeventien jaar steeg de laaggeletterdheid van 9,4 naar 12 procent van de beroepsbevolking.
A.s. maandag, 18 november, zullen ruim 150 blinden en slechtzienden gratis de tentoonstelling ‘Da Vinci – The Genius’ bezoeken in Rotterdam.
De Wetenschappelijke Adviesraad van het Reumafonds (WAR) vergadert op 20 november voor de derde keer dit jaar.
De ministeries van VWS en VenJ hebben een internetconsultatie geopend over het Uitvoeringsbesluit Jeugdwet.
Ruim acht op de tien Nederlanders (83 procent) doen een beroep op de gezondheidszorg zonder zich naderhand te realiseren dat zij zorg hebben gebruikt.
Bacteriën die voor bijna alle antibiotica ongevoelig zijn, verspreiden zich steeds meer door Europa. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Kan of moet ik werken in sociale werkvoorziening?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag aan onze HN-informateur.
Onze dagelijkse afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Theo van der Laar
uit Heeze.
Laaggeletterdheid – een hardnekkig probleem.
bron: Persbericht/ReadSpeaker Nederland door: Carlijn de Groot. |
![]() |
Zomaar een aantal koppen uit de kranten van afgelopen dagen. Het blijkt een hardnekkig en helaas ook groeiend probleem. Hoe hoog Nederland ook in de rangorde van lijstjes staat, de afgelopen zeventien jaar steeg de laaggeletterdheid van 9,4 naar 12 procent van de beroepsbevolking. Vooral onder de ouderen van 45 tot 65 jaar groeit het aantal dat moeite heeft met lezen en schrijven. Veel mensen verleren met het ouder worden het lezen en schrijven, omdat ze het na hun schooltijd nauwelijks nog doen. Dit is een probleem met verstrekkende maatschappelijke gevolgen. Want hoe bereikt u bijvoorbeeld deze doelgroep en hoe laat u hen kennis nemen van uw belangrijke boodschap? Brochures en websites worden niet of slecht gelezen. Laaggeletterdheid betekent immers: wel kúnnen lezen, maar met de grootst mogelijke moeite. Veel laaggeletterden haken af bij langere teksten en moeilijke woorden. Tegelijkertijd is het lezen van “levensbelang” voor ze. “Als ik niet oppas, zakt het weg” is een veelzeggend citaat. Een voorleesfunctie helpt hen bij het lezen. Dus vervangt het lezen niet, maar geeft net dat beetje ondersteuning om wél die pagina helemaal af te lezen. ReadSpeaker laat uw website spreken! Met spraaksoftware van ReadSpeaker heeft u uw website een stem gegeven en zo aan veel laaggeletterden al toegang gegeven tot uw website of online applicatie. Met een eenvoudige druk op de knop wordt de online tekst aan de bezoeker voorgelezen. Niet alleen laaggeletterden en dyslectici, maar ook mensen met een visuele beperking hebben zo toegang tot de informatie op uw website. Wij geven uw website/online applicatie een stem, voor de groeiende groep van diegenen die liever luisteren in plaats van lezen. Wij willen u danken voor het vertrouwen en hopen onze diensten nog lang via uw website of applicatie aan deze groeiende groep te mogen aanbieden. Wist u dat wij ook uw documenten en formulieren kunnen voorlezen, die in uw online omgeving staan? Bel ons gerust op 030-6924490 of mail ons op voor meer informatie. >> BEZOEK DE WEBSITE (o.a. voor een demonstratie) >> |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |