Akkoord nieuwe cao sociale werkvoorziening
Alle cao-partijen hebben formeel ingestemd met het principeakkoord. Daarmee is een nieuwe cao Wsw met als ingangsdatum 1 december 2012 een feit.
Alle cao-partijen hebben formeel ingestemd met het principeakkoord. Daarmee is een nieuwe cao Wsw met als ingangsdatum 1 december 2012 een feit.
Bijna de helft van de 4 miljoen Nederlanders die bloeddrukverlagers slikken, hebben van hun arts geen leefstijladvies gekregen. Tegelijk geeft 70 procent van de patiënten aan dat ze hun leefstijl willen aanpassen. [+VIDEO]
De afdeling kindergeneeskunde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam heeft mogelijk verkeerde of onterechte declaraties verstuurd. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft aanwijzingen dat er iets mis is.
De zorgsector is niet goed beveiligd tegen brandgevaar, schrijft Spits op de voorpagina. Dat blijkt uit een onderzoek van het brandweerkorps Amsterdam Amstelland.
Een patiënt uit Lunteren heeft ruim drie kwartier in een hoogwerker gelegen, omdat het voertuig geen kant meer op kon door een technisch mankement.
Met name de UMC’s en de topklinische ziekenhuizen komen slecht uit een test voor financiële gezondheid. De stresstest van accountancybureau Ernst & Young is uitgevoerd onder 179 grootste zorginstellingen.
Patiënten die zonder verwijzing naar de eerste hulp gaan, krijgen straks een boete van 50 euro. 'Dat is een potentiële bron van agressie', zegt traumachirurg Hub van der Meulen. [+VIDEO]
Het Spaarne Ziekenhuis heeft een vinkje gekregen voor goede zorg bij prostaatkanker. Dat staat op de Patiëntenwijzer prostaatkanker, die vandaag online is gegaan.
Artsen en wetenschappers verzetten zich tegen plannen om het Integraal Kankercentrum Zuid te laten opgaan in het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Dé plaats voor het uitwisselen van ideeën, het vinden van goede voorbeelden en het delen van kennis over het onderwerp substitutie: het kennisportaal Zorg Op de Juiste Plek is live! [+VIDEO]
Zwangere vrouwen kunnen beter geen paracetamol slikken, blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Dat meldt het AD.
Het aanvragen van een gehandicaptenvergunning moet makkelijker worden. Dat wil minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Uit onderzoek blijkt dat er nog altijd veel verschillen zitten tussen gemeenten.
Naast de feestdagen staat december traditioneel ook in het teken van het overstappen van zorgverzekeraar. Bijna de helft van de studenten is zich echter niet bewust van dit overstapseizoen.
De arbeidsmarkt voor zorg en welzijn staat voor grote uitdagingen. Op dit moment is er weinig te kort aan personeel, maar er komen wel weer tekorten.
Chocolade kan een remedie zijn bij een hardnekkige hoest. Dat blijkt uit een onderzoek van de hoestkliniek van de University of Hull. Van nature zit er in chocolade theobromine.
Ouderen hebben geld over voor extra zorg. Gemiddeld willen ze meer dan een kwart van hun besteedbaar inkomen hieraan besteden, blijkt uit een enquête van Berenschot.
Apothekers draaien zwaar verlies, moeten daardoor mogelijk personeel ontslaan en zijn ook niet meer in staat voldoende zorg te leveren aan hun patiënten. De Tweede Kamer moet hier een einde aan maken.
De glucosewaarde is in het bijzonder bij hartinfarctpatiënten met cardiogene shock een sterke voorspeller voor overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit onderzoek door promovenda Marije Vis.
Bij een herhaalbezoek aan de medisch specialist wordt nu ook een videoconsult op dezelfde manier bekostigd als een fysiek consult. Tot nu toe werden alleen face-to-face consulten vergoed.
Kabinet Rutte II gaat het VN-verdrag voor rechten van personen met een handicap ratificeren. Dat staat in het regeerakkoord. Het wetgevingstraject dat daaraan vooraf moet gaan, is inmiddels bekend.
De meeste bestuurders in de zorg zijn man. Van de 250 bestuurders van de honderd grootste zorginstellingen is slechts 16 procent vrouw. Hoe zwaarder de functie, hoe groter het verschil wordt.
In meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten is een tekort aan seniorenwoningen. Ouderen blijven veel te lang in te grote en ongeschikte woningen leven, omdat gemeenten geen geld uittrekken.
'Het lijkt er op op dat de zorgparagraaf in het regeerakkoord misschien wel het meest vloeibare deel van het regeerakkoord is.' Dat blogt Kees van der Staaij, partijleider van de (SGP op Artsennet.
Waarom heeft een geleidehond een handvat?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag aan onze HN-informateur.
Onze dagelijkse afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Henk van der Meulen
uit Rosmalen.
Oudere wil betalen voor extra voorzieningen.
bron: Redactioneel/Skipr. door: Carlijn de Groot. Ouderen hebben geld over voor extra zorg. Gemiddeld willen ze meer dan een kwart van hun besteedbaar inkomen hieraan besteden, blijkt uit een enquête van Berenschot. Dit meldt Skipr. Uit de enquête blijkt dat mensen bereid zijn te betalen voor extra voorzieningen op het terrein van zorg, welzijn, wonen en leefstijl. Gemiddeld willen de ondervraagden ruim 28 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan extra voorzieningen om een stuk eigen regie over de invulling van hun leven te waarborgen. Voor respondenten tussen de 70 en 80 jaar ligt dit nog iets hoger: zij geven aan ruim 29 procent hieraan te willen besteden. Maaltijd. Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd waarbij zelf gekozen kan worden wat er op het menu staat, hebben ouderen veel geld over. Gemiddeld 57 procent van de ondervraagden gaf aan hiervoor een extra eigen bijdrage te willen betalen. Ook eigen sanitaire voorzieningen worden erg gewaardeerd: bijna de helft van de ondervraagden zou hier een eigen bijdrage aan willen leveren. Andere zaken staan minder hoog op de verlanglijst. Zo hebben minder mensen geld over voor aanvullende huishoudelijke verzorging, een eigen terras of tuin, vervoer op maat, aanvullende persoonlijke verzorging, of een eigen keuken. De ondervraagden hebben het minst over voor extra vierkante meters woonoppervlak of een extra logeermogelijkheid in de woning. Private initiatieven. Hoewel de private ouderenzorg in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld is, is de verwachting dat de komende jaren nieuwe private initiatieven zullen ontstaan. “Ouderen gaan daarbij in de toekomst steeds meer zelf financieel bijdragen aan producten en diensten om in een goede oude dag te voorzien”, stelt onderzoeker Eveline Castelijns. “Uit ons onderzoek blijkt dat de behoefte per oudere verschilt, iedereen besteedt zijn geld op een andere manier en wil daar ook zeggenschap over hebben. Het maatwerk dat hiervoor nodig is, zal leiden tot een grotere differentiatie in het zorg- en welzijnsaanbod.” Deze en andere resultaten van het onderzoek worden begin 2013 gepubliceerd in een boek over de toekomst van de Ouderenzorg in Nederland met de titel 'De vergrijzing voorbij'. Het onderzoek is uitgevoerd onder 656 personen tussen de 40 en 70 jaar. |
Handicap Nationaal © woensdag 12 december 2012. << Terug naar nieuws vandaag << << Terug naar nieuws gisteren << << Terug naar afgelopen week << |