
CORONA-APP WERELDWIJD INGEVOERD, MAAR SUCCESVOL IS DIE NERGENS
Bron: RTL-Nieuws | ANP MediaWatch
Het zou een belangrijk middel worden in de strijd tegen het coronavirus: de corona-app. Nederland is aan een proef begonnen, maar in veel landen is de app al ingevoerd. Een groot succes is het niet, integendeel. De app wordt te weinig gedownload en in veel landen nemen ze het niet zo nauw met de privacy.
Zo werden in Bahrein tijdens een live televisieshow tien winnaars getrokken uit alle inwoners die de corona-app hadden gedownload. Die mensen werden gebeld en als ze thuis waren, wonnen ze 1000 dinar. Zo'n 2300 euro.
En nog zo'n nachtmerrie voor privacywaakhonden. In veel landen konden instanties precies zien op welke plek wie geweest was. Het gaat om landen als China, Zuid-Korea, Qatar en Koeweit.
Maar ook dichter bij huis gaat het mis. In Noorwegen hebben ze maanden gewerkt aan een corona-app. Tot Amnesty International aan de bel trok. De mensenrechtenorganisatie noemde de Noorse app een massasurveillancemiddel. Ook de Noorse app hield locatiegegevens bij die centraal werden opgeslagen. Na de kritiek werd de Noorse app stopgezet. 1,4 miljoen mensen hadden hem al op hun telefoon staan.
Contactonderzoek
De corona-app moet contactonderzoek makkelijker maken. Als iemand ziek wordt toont de app wie bij die zieke persoon in de buurt is geweest en mogelijk is besmet. Diegene kan zich dan laten testen en in zelfisolatie gaan.
De meeste mensen lijken er geen trek in te hebben, in die corona-app. Privacy is een gevoelig punt. Worden op deze manier niet al onze bewegingen in de gaten gehouden en kan daar geen misbruik van worden gemaakt?
Apple en Google sloegen in april de handen ineen. Zij ontwikkelden een systeem dat werkt via bluetooth. De gegevens worden niet centraal opgeslagen, maar op de telefoon. Probleem is dat niet alle landen dat systeem hebben overgenomen.